Huoltamon tontille tulossa senioriasuntoja

Uuraisten keskustaan entisen Shellin tontille rakennetaan senioriasuntoja, mikäli kunnan päätöksenteossa hyväksytään sijoittaja-rakentajan reunaehdot toteutuksesta. Projektista on jo valmiina ensimmäiset suunnitelmat ja myös maaperätutkimukset tontin pintamaan puhdistusta varten on saatu valmiiksi.
Marjoniementilan yrittäjä Mika Saarisen yhtiö on valmis aloittamaan kymmenen kaksiota käsittävän senioritalon rakennusprojektin kunnan keskeiselle paikalle.
Kokonaisuuteen sisältyy kahvila-ravintola sekä yhteinen sauna asukkaille poreammeineen. Rakennukset tulisivat olemaan hirsirunkoisia. Kaikki asunnot olisivat mahdollisimman esteettömiä ja yhdessä tasossa.
Talotoimittajaksi on alustavien suunnitelmien mukaan valikoitumassa Honkarakenne.
Osalle hanketta, lähinnä kahvio-ravintolan osalle, haetaan myös maaseuturahastolta tukea. Asuntorakentamiseen tätä tukea ei voi hakea.

SAARINEN OSTI ENTISEN HUOLTAMON tontteineen konkurssipesältä muutama vuosi sitten. Entisen Shellin huoltamolla on toiminut Marjoniementilan ylläpitämä lounasravintola.
Suunnitelmissa oli ennen tulipaloa sulkea ”Shellin” lounaspaikka rakentamisen aloittamisen vuoksi jo keväällä. – Nyt koko matkailuyrityksen toiminnan ruokahuolto on ”Shellin” keittiön varassa, joten toimintaa on jatkettava siellä, Mika Saarinen toteaa ja viittaa tällä siihen, että Marjoniementilan päärakennuksen tulipalossa viime viikolla myös yrityksen keittiötilat vaurioituivat käyttökelvottomiksi. Aiottua ”Shellin” lounaspaikan sulkemista rakentamisen alta täytyy siirtää eteenpäin siihen asti, että Marjoniementilan keittiö saadaan taas toimintaan ja näin myös rakentamisen aikataulutusta on rukattava.
Senioritalohanke on silti yrittäjälle ensi tilassa toteutettavien listalla. – Toivon mukaan jo kesän mittaan, viimeistään syksyllä, päästäisiin aloittamaan noin vuoden mittainen rakennusprojekti.
Kunnan päätöksentekoa on myös vielä odoteltava. – Edellytyksenä projektin starttaamiselle on, että kunnan peruspalvelulautakunta päättää vuokrata kuusi asuntoa edelleen vuokrattavaksi sosiaalisen asumisen käyttöön ikäihmisille, Saarinen toteaa.

Kaksioilla kysyntää

SUUNNITELLUN SENIORITALON KAKSIOT ovat kaikki 42,5 neliön kokoisia, omalla sisäänkäynnillä ja pienellä terassilla varustettuja.
Jokaiseen asuntoon kuuluu kylpyhuone, makuuhuone ja avara tupakeittiö. Asunnot voisi joko ostaa omaksi tai vuokrata.
Vuokrataso noudattelisi olemassa olevaa neliövuokraa sisältäen maalämmöllä toteutetun lämmityksen. Viidentoista euron neliövuokralla Uuraisilla asunnon vuokraksi tulisi siis vajaat 640 euroa kuukaudessa.
Kunnan välivuokraamat asunnot kustantaisivat asukkaalle vähemmän, sillä kunta saa menettelyssä arvonlisäverohuojennuksen ja etu siirtyy asukkaan hyväksi vuokraan.
Kiinteistössä sijaitseva kahvila-ravintola palvelisi paitsi asukkaita, myös muita asiakkaita. Saarisen toiveena on saada taloon myös Postin ja Matkahuollon asioimispisteet.
– Kahvila-ravintola on kysytty ja tarpeellinen palvelu keskustaan. Siihen on suunniteltu myös erillinen kabinetti esimerkiksi kokouskäyttöön, hän selventää.

KUNNANJOHTAJA JUHA VALKAMA näkee, että vanhan ja huonokuntoisen, halliosaltaan tulipalossa tuhoutuneen huoltamon paikalle suunniteltu senioritalo kahvila-ravintoloineen toisi lisää elinvoimaa kuntaan.
– Toivoisin, että juuri tällaisia palvelusektorin hankkeita tuettaisiin enemmänkin, esimerkiksi nyt olisi saatavana ELY:n ja Jyväsriihen kautta päättyneen ohjelmakauden yritysrahoitusta investointihankkeille. Investointituet suuntautuvat nykyään lähinnä teollisuuteen, palvelupuolella kilpailun vääristämispelko on ehkä liiankin tiukkaa, hän toteaa.

Kysely käynnissä

PERUSPALVELUJOHTAJA JOUKO NYKÄNEN on laatinut seniori-ikäisille uuden kyselyn asumistarpeista. Kysely löytyy kunnan nettisivuilta ja myös tämän lehden keskiosassa olevasta kuntatiedotteesta.
– Kunnassa yli 75-vuotiaiden määrä on nousemassa lähes sadalla henkilöllä lähivuosina. Palveluasumista kaikki eivät halua, mutta kotona haja-asutusalueella selviämisessäkin on haasteensa. Kaksi vuotta sitten toteutimme senioreille ensimmäisen asumiseen liittyvän kyselyn ja siitä ilmeni, että asunnoille on tarvetta ja nimenomaan niitä toivotaan keskustaan. Asunnon koon suhteen kaksiot olivat erityisen toivottuja, kertoo Jouko Nykänen.
Nykänen pitää hyvänä, että ikäihmisille suunniteltuja vuokra-asuntoja olisi saatavilla palvelujen läheltä. – Pienikin liikkuminen on jo ikäihmiselle tärkeää, vaikuttaa virkeyteen ja kuntoon, sosiaalisen kanssakäymisen tärkeydestä puhumattakaan.
– Kävelymatkan päässä olisivat tässä niin apteekki, kauppa ja muut keskustan palveluyritykset, kirjasto kuin terveyspalvelutkin ja voi asua silti itsenäisesti oman oven takana. Voimme myös tutkia yhteistoiminnan mahdollisuuksia viereisen vanhusten vuokratalon eli Rivikuukan kanssa.

MIKA SAARINEN USKOO, että edullisilla, palvelujen äärellä olevilla senioriasunnoilla on kilpailuvalttia myös kasvukeskuksiin päin.
– Jos vastaava asunto maksaa kaupungissa parisataa tuhatta euroa, täällä siitä maksaisi vain tuollaiset 120 000 euroa. Hintaero voi painaa vaakakupissa, en pitäisi mitenkään yllättävänä, vaikka kysyntää asunnoille tulisi kaupungin suunnaltakin.

Lea Lerkkanen