Hasta luego – espanjaa ja sapuskaa kokkikerhossa

Idea “kielipesästä”, jossa samoilla lämpimillä opitaan sekä kotitaloustöitä että espanjaa, on upouusi Toivakassa, ja tuskin muuallakaan on vastaavaa vielä kokeiltu. Tyttöporukan innostus on mukaan tarttuvaa, ja väkisin alkaa miettiä, eikö sama toimisi myös aikuisilla.
– Olen itse oppinut espanjan aikuisena puhumalla naapureitten ja ystävien kanssa, kun asuimme neljä vuotta Espanjassa. Kun ei turhaan pelkää virheitä, vaan puhuu rohkeasti, äkkiä sitä pääsee jujulle kielestä. Paljon nopeammin kuin jos kirjoista pänttäisi, Anne-Maria Hyppönen kertoo tytöille ja kertaa samalla edelliskerralla opittua.
– Itse pidän kieltä yllä seuraamalla espanjankielisiä televisiosarjoja ja lukemalla lehtiä ja kirjoja.
– Serranon perhe minutkin sai kiinnostumaan espanjasta. Se kuulostaa niin hauskalta, että toivoin, että voi kun osais edes jotain, Minttu Korhonen kertoo.
– Nimenomaan espanjan takia tulin kerhoon, en ehkä olisi tullut, jos opetus olisi ollut jollain muulla kielellä. Se tuo elävyyttä, kun tehään ruokaa, ja auttaa vaikka ostoksilla tai ruokaillessa, kun tietää perusjutut, kun seuraavan kerran matkustaa espanjankieliseen maahan.
Tällä kertaa kerhon ohjelmassa on opiskella hedelmien ja ruokailuvälineitten nimiä, muutamia tervehdyksiä ja jopa persoonapronominit. Ja aikaa on kuitenkin vain tunti. Kuin huomaamatta Ida-Maria Hokkanen, Minttu Korhonen, Henni Ikonen ja Emma Ilmonen pyöräyttävät salada de fruitas con salsa de vanilla eli hedelmäsalaattia vaniljakastikkeen kanssa. Valmistuksen pyörteissä Anne-Maria puhelee espanjalaisista tavoista ja miten ne eroavat suomalaisista.
– Meillä on hauskaa ja rentoa. Pyrimme opiskelemaan käytännön kautta ja kielioppiasiat ovat vähemmällä. Kerron myös kulttuurista ja myöhemmin teemme yksinkertaisia espanjalaisia ruokia. Itse useammassa vieraassa maassa asuneena olen tytöille painottanut, että kielitaito rikastuttaa aina kokemusta. Muuten sitä jää helposti ulkopuolelle. Ja jos joku 7-9 -luokkalainen innostuu, mukaan voi vielä hypätä, kerhomme pyörii jouluun saakka.
“Muchas gracias” – Oikein paljon kiitoksia!