Elvis vakuuttaa homekoirataidoillaan

– Toivottavasti saan tästä uuden työn. Elvis on todistanut taitonsa ja myös kahdeksankuinen Hugo-koirani käy homekoirakoulua meidän kanssamme. Silläkin on selvä kiinnostus alalle, Mari kertoo rapsutellen kahta kiharakarvaista kaveriaan.
Homekoiraksi käy Marin mukaan minkä rodun edustaja tahansa, mutta lyhytkuonoisille työ on normaalikirsuista kaveria hankalampaa. Kannuksen homekoiraohjaajakoulutuksessa on rotujen kirjo, homeen etsintää opettelee neljätoista koiraa kettuterrieristä noutajiin.
– Rotua enemmän ratkaisee koiran koulutettavuus. Jos koira on kovin itsenäinen, ohjaajalle saattaa tulla hankaluuksia hallita sen intoa ja työn luotettavuus kärsii. Nämä espanjanvesikoirat ovat yhteistyöhaluisia, innokkaita ja hyvin työmotivoituneita, Mari kehuu.
Homekoira oppii tunnistamaan kaksikymmentä eri homelajia ja Mari arvelee, että ilmeisesti koulutukseen kuuluvat myöhemmin myös yleisimpien rakenteita pilaavien sädesienien tunnistamiset. Ohjaajan työssä tärkeintä on pidättäytyä olennaisessa, lukea koiraa ja jättää tilanteen vakavuuden tulkinnat sekä jatko-ohjeitten antamiset muille. – Ohjaajan pitää tietää omata rajansa. Vaikka koulutukseen kuuluu rakennetekniikan opiskelua, ei ole minun asiani antaa suosituksia siitä, miten kiinteistö pitäisi korjata.