Betonikurssilla pehmolelut muuttuivat kovaleluiksi

Toivakan Aenolaan Anneli Niemisen rantatilalle oli ilmoittautunut seitsemän innokasta betonikurssilaista. Toivakan kk:n Marttojen järjestämän kurssin ohjaajana oli Eija Välkky Multialta. Välkky on yrittäjä toimialanaan parturi-kampaaja ja sen ohessa kierrätystavaroiden muuttaminen uuteen käyttöön.
– Pajassani valmistan myös tämän päivän materiaalista betonista erilaisia tuotteita. Tuotteinani ovat esimerkiksi pitsi- ja pyyheruukut ja pehmoleluista syntyvät betoniset patsaat. Työssäni käytän erilaisia betoneja kuten S100- kuivabetonia jossa on hiekka valmiina. Pyyhkeitä muottina käyttäessäni teen tuotteet valko- ja harmaasementin avulla, kertoo Välkky.


Aenolan rannassa syntyikin monenlaisia betonituotteita. Kuivumassa olivat pitsi- ja pyyheruukut, pehmolelupatsaat ja olipa yhdellä kurssilaisella tekeillä suihkulähteen allaskin. Kurssilaisten intoa seuratessa tuli sellainen tunne, että olisi itsekin pitänyt olla lehtiön toisella puolella ja jättää kynähommat jollekin kollegalle. Kurssin järjestämiselle paikka oli ihanteellinen ja kun sääkin suosi, oli tuloksena kauniita teoksia. Välillä kurssilaiset saivat nauttia kasviskeittoa ja jälkiruokana kahvia kakkujen kera.
– Olemme kokeneet iloa, yhdessäolon hauskuutta ja myös verkottumista. Lisäksi täällä on monipuolista silmänruokaa pihapiirin ollessa kukkaloistossaan, oli kurssilaisten yhteinen vastaus kurssipäivän annista.


– Toivakan kk:n Martat piti jo aiemmin kompostointikurssin, mutta ohjelmaa ajatellen menemme koronarajoitusten mukaisesti. Ehkä elokuussa voidaan järjestää jälleen suosituksi osoittautunut puutarhakävely eri puutarhoihin, kertoo varapuheenjohtaja Maritta Korhonen.
Miten pehmolelunallesta sitten saa tehtyä betoninallen?
– Pehmolelu kastellaan ensin vedessä ja sen jälkeen liika vesi puristellaan siitä pois. Sitten se rakas nalle upotetaan löysään betoniseokseen. Yksi upotuskerta riittää. Tämän jälkeen annetaan ylimääräisen betoniveden valua pois, jolloin betonimassa jää lelun pintaan. Tämän jälkeen pehmolelun matka vie muovin alle hitaaseen kuivuntaan. Näin pehmolelusta tulee kovalelu, eli hieno patsas, opastaa Välkky.

Veikko Ripatti

Avainsanat: