Alaikäiset varastelevat Toivakassa

Toivakan K-Market Perälässä ollaan huolestuneita alaikäisten nuorten lisääntyneestä näpistelystä.
Näpistys on varkauden lievä tekomuoto. Näpistys voidaan käsitellä rangaistusmääräysmenettelyssä eikä oikeudenkäyntiä yleensä tarvita. Yleisesti näpistyksenä pidetään tekoa, jossa anastetun omaisuuden arvo on alle 500 euroa jolloin sen arvo omistajalleen katsotaan verrattain vähäiseksi.
Nyt kysytään jälleen vanhempien ja huoltajien mukanaoloa lasten tekojen seuraamisessa ja alaikäisten ohjaamisessa oikeaan suhtautumiseen toisen omaisuuteen. Kauppias Kerttu Vesterinen kokee todella harmillisena sen, että joutuu kohtaamaan alaikäisiä näpistelemässä.

Myymäläpäällikkö Laura Heikkinen näyttää kosmetiikkahyllyllä näpistelyn kohteeksi joutuneen mm. ihonhoitotuotteita. Tämä vähän viestii tekijöinä olleen myös kauniimman sukupuolen edustajia.


– Koko kauppamme henkilökunta joutuu tekemään ylimääräistä työtä näpistelyn seurauksena. Näpistely tulee esiin tuotteiden puutteena. Tilausjärjestelmä kertoo tuotetta löytyvän hyllystä, mutta sitä ei sitten olekaan, tai on vähemmän kuin mitä järjestelmä näyttää, hän kertoo.
Kauppias Kerttu toteaa, että muutamien näpistely voi heijastua suhteessa toisiinkin nuoriin.
– Kameravalvonta seuraa kaupassa tapahtuvaa toimintaa. Joudumme alaikäisen näpistelijän kohdalla ottamaan yhteyttä tämän vanhempiin, koulun rehtoriin ja kuraattoriin sekä poliisiin. Vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, jää hänen näpistelystään merkintä papereihin. Yli 15-vuotiaasta jää merkintä myös rikosrekisteriin. Tämä voi vaikeuttaa henkilön elämää pitkälle eteenpäin, se nousee vastaan mm. matkustettaessa ulkomaille. Tullivirkailijat ovat rikosrekistereihin nähden tarkkoja.
Myymäläpäällikkö Laura Heikkinen toivoo, että rehellisyys ja yhteiset pelisäännöt yhteiskunnassa nousisivat kunniaan.
– On muistettava, että kaikki tavara ei ole yhteistä. Myymälän tuotteetkin ovat toisen omaisuutta niin kauan kuin niistä maksaa ostohinnan.

Veikko Ripatti